utorak, 6. prosinca 2016.

Alain Prost

Alain se rodio 24. veljače 1955. On je francuski vozač automobilističkih utrka. U Formuli 1 aktivno je vozio od 1980-1993. Četverostruki je prvak Formule 1. Naslove je osvojio 1985, 1986, 1989 i 1993. Vozio je za četiri momčadi, a to su: McLaren, Renault, Ferrari i Williams. Prvu utku je odvozio 1980. na velikoj nagradi Argentine. Prvu pobjedu je ostvario 1981. na velikoj nagradi Francuske. Zadnju utrku je odvozio na velikoj nagradi Australije 1993. U svojoj karijeri je ostvario 51 pobjedu.

Paul Klee

Paul Klee se rodio 18. prosinca 1879. Bio je njemačko-švicarski grafičar. Radio je s redakcijom časopisa Plavi jahač. Jedno vrijeme je proveo u Tunisu, gdje je počeo slikati. Predavao je na Bauhausu u Weimeru i kasnije u Dessau. Od 1931. je bio profesor na umjetničkoj akademiji u Dusseldorfu. Nakon što su nacionalni socijalisti otpustili on se vratio u Bern. Unatoč svojoj bolesti radio je do svoje smrti 1940. Osim što je bio slikar i grafičar, pisao je i povijesno umjetničke tekstove. Umro je 29. lipnja 1940.

ponedjeljak, 5. prosinca 2016.

Sophia Loren

Puno ime joj je Sophia Villani Scicolone. Rođena je 20. rujna 1934. Ona je talijanska glumica. U 1960-ima je stekla najveću slavu. Na svoj 23. rođendan se udala za producenta Carla Pontija. 1962. osvojila je Oskara za talijansku ratnu dramu La Ciociara. 1967. nastupila je u posljednjem filmu kojeg je režirao Charles Chaplin. 1982. bila je u zatvoru zbog neplaćanja poreza. Osim Oskara osvojila je i 5 Zlatnih globusa. Neki od filmova u kojima je nastupuila: La Ciociara, Brak na talijanski način, Pret-a-Porter.

David Bowie

David Bowie se rodio 8. siječnja
1947. Rodio se pod imenom David Robert Jones. Bio je britanski rock glazbenik, skladatelj, glazbeni producent, glumac i aranžer. Nastupao je na sceni punih pet desetljeća. U tih pet desetljeća promijenio je puno glazbenih stilova. Osvojio je nagrade: Saturn, Grammy, Daytime Emmy, BRIT i Webby. Neke od njegovih turneja: It's My Life Tour, Outside Tour, Mini Tour... Njegove pjesme: Heroes, Space Oddity, Let's Dance... Neki filmovi u kojima je glumio: Glad, Besana noć, Labirint... Umro je 10. siječnja 2016.

četvrtak, 1. prosinca 2016.

Brzi i žestoki

Brze i žestoke je režirao Rob Cohen. Glavni glumci su Vin Diesel i Paul Walker. Snimljen je u 7 nastavaka. Na početku je Paul Walker policajac koji pokušava spriječiti utrke. Upoznaje se s Vin Dieselom. Nakon toga i on počinje voziti utrke. Zaljubljuje se u Jordanu Brewster. To mi je najdraži film zato što ima puno akcije. Ima jako dobrih automobila. Jako su dobri glumci. Taj film mi je najdraži zato što ima puno automobila koje ja volim.

Računalo

Računalo najčešće zovemo kompjutor. To je vrlo složen uređaj. Složeno međudjelovanje dijelova rezultira sposobnosti računala da obrađuje informacije. Procesori su prije 40 god. zauzimali po nekoliko ploča. Memorija je niz numeriranih stanica, od kojih sva sadrži djelić informacije. Stanica može sadržavati i podatke koji su potrebni računalu da bi izvršio neku instrukciju. Informacija može biti instrukcija kojom se zadaje računalu neki zadatak. Imamo i ulazne i izlazune jedinice. Putem njih računalo dobiva naredbu i šalje rezultate natrag. Neke od ulaznih jedinica su: tipkovnica, miš, mikrofon... Izlazne jedinice: monitor, zvučnici, projektor... Nama je danas jako poznato prijenosno računalo tj. laptop.

Nogometni igrač

U životu bih htio postati profesionalni nogometaš. Nogomet je za mene igra bez koje svoj život ne mogu zamisliti. Jako volim tu igru. Htio bih potpisati ugovor sa Barcelonom. Volio bih i zaigrati za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Moj veliki idol je Neymar, ali i Raphael Varane. Neymar je brazilski nogometaš. Volim ga zbog njegovih trikova, ali i zato što igra za Barcelonu. Raphael Varane je francuski nogometni reprezentativac. Iako igra za klub koji mi nije baš drag, Varane mi je idol što se tiče obrane.

utorak, 22. studenoga 2016.

Moji hobiji

Imam puno hobija. Najdraži su mi: crtanje i nogomet. Crtam kada mi je dosadno. Tad imam najveću inspiraciju. Najčešće crtam poznate osobe, automobile i ostala vozila. Nogomet je moj nadraži hobi. Nogomet i treniram. Nemogu si zamisliti život bez nogometa. nogometom se bavim zbog toga što mi se taj sport sviđao od malena. Nogomet je po meni najbolji sport.

petak, 18. studenoga 2016.

Walt Disney

Walt Disney
Walt Disney je bio američki crtač animiranih filmova. On je bio najzaslužniji za popularizaciju animiranog filma. 1934. godine je poceo raditi na svom dugometražnom filmu. Snjeguljica i sedam patuljaka su nakraju osvojili Oscara. Izgradio je svoj zabavni park "Disneyland". Osvojio je 22 Oscara i 3 zlatna globusa. Neki od njegovih animiranih filmova: Pinokio, Dumbo, 101 dalmatinac.

srijeda, 26. listopada 2016.

Nogomet




Nogomet je sport koji se igra nogama. U nogometnim utakmicama igraju dvije momčadi, a u svakoj momčadi je jedanaest igrača. Duljina nogometnog terena je 100-110m, a širina 64-75m. Naprestižniji nogometni turnir je UEFA Liga prvaka. Trenutačni prvak tog turnira je Real Madrid. Nogometom se na bilo koji način bavi preko 250 milijuna muškaraca i žena. Registriranih aktivnih igrača i igračica ima oko 40 milijuna. FIFA je svjetska nogometna organizacija koja organizira svjetska nogometna prvenstva. U nogometu postoje dva kartona: žuti i crveni karton. Žuti karton je prva opomena, ali dobije li igrač dva žuta kartona, onda dobije crveni karton što znači da je isključen iz igre. Crveni karton je automatsko isključenje.